piątek, 24 sierpnia 2007

Espresso

W związku z różnicami w przygotowywaniu espresso, różniacami w "szkołach" parzenia kawy, zawiązał się 6 lipca 1998 r. Włoski Instytut Espresso Italiano (www.espressoitaliano.org), który określił podstawowe cechy i parametry jakie powinno spełaniać espresso, aby mogło nazywać sięprawdziwym Espresso Italiano.

1. Pojęcie espresso:
kawa podana w niewielkiej filiżance z grubej porcelany napełnionej do połowy ciemnym naparem.

2. Warunki konieczne do spełnienia, aby uzyskać poprawne espresso:
- ziarna kawy najwyższej jakości
- młynek żarnowy do mielenia kawy - odpowiednio konserwowany (żywotność żaren przewidywana jest na ok. 600 kg kawy)
- świeżo zmielone ziarna i w odpowiedniej grubości
- barista
- ekspres ciśnieniowy (czysty!)

3. Espresso Italiano - parametry wg INEI:
- ilość kawy: 7g (50-60 ziarenek kawy, ok. 3500 cząsteczek po zmieleniu - przyp. red.)
- ciśnienie: 9 bar ( w ekspresach domowych: 12-15 bar - przyp. red.)
- temperatura parzenia: 88-92 st. C. (arabica wymaga niższej temp. parzenia, robusta - wyższej)
- czas parzenia: 25 sek. (w praktyce czas waha się między 23-30 sek. - przyp. red.)
- pojemność wody: 25 ml

4. Najważniejsze cechy espresso:
- wrażenie wizualne - atrakcyjny wygląd
- kolor: rdzawo-orzechowy
- konsystencja: kremista, gęsta pianka 2-4 mm, jak najmniej pęcherzyków powietrza
- trwałość wizualna
- zapach
- finezja smakowa - najważniejszy czynnik oceny aromatu kawy
- bogactwo zapachu/smaku: żywy zapach, możliwość odkrycia każdej cechy smakowej
- trwałość smakowa - znana jako "posmak" - czyli czas po jakim odczuwamy przyjemny smak kawy
- równowaga smakowa (balans) - równowaga pomiędzy słodkością, kwasowością, gorzkością...

(Materiał przygotowany na podstawie szkoleń Firmy Primulator)
źródło: http://www.caffeprego.pl/?strona,menu,pol,glowna,1400,0,1402,ant.html

2 komentarze:

Unknown pisze...

fajne dane i normy a na zdjęciu nie espresso tylko macchiato
to jest espresso
http://www.caffeprego.pl/thumb/phpThumb.php?src=../images/kimbo-espresso_2.jpg&h=&w=200&f=jpg

Anna Grzelak pisze...

Espresso to moja ulubiona kawa :). Przygotowuję ją sobie każdego poranka. Do jej przyrządzenia i podania używam kawiarki oraz małych filiżanek do kawy, które znalazłam kiedyś na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki. Wybór odpowiedniego naczynia ma dość istotne znaczenie i zależy przede wszystkim od rodzaju kawy. Stąd też w sklepach znaleźć można np. filiżanki do latte, cappuccino oraz innych kaw.