czwartek, 9 sierpnia 2007

Kawa bezkofeinowa

Kawa w stanie naturalnym zawiera substancję aktywną w postaci kofeiny. Zależnie od pochodzenia i odmiany, ziarna zwykłej kawy zawierają od 0,8 do 2,5% kofeiny. Kawa bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Według norm Unii Europejskiej kawa palona bezkofeinowa może zawierać 0,1% kofeiny i 0,3% ekstraktu kawy.

Aby otrzymać kawę bezkofeinową, kofeinę trzeba usunąć jeszcze z ziaren kawy. Ponieważ większość swych walorów smakowych kawa rozwija w fazie prażenia, kofeina jest ekstrahowana z ziarna zielonego, przed prażeniem. Istnieje szereg metod usuwania kofeiny z kawy, najbardziej rozpowszechnione są metoda wodno-węglowa (H2O/C) i metoda dichlorometanowa (metoda DCM). Najnowsze metody usuwania kofeiny z kawy nie mają żadnego wpływu na smak i aromat tego napoju. Dobra kawa bezkofeinowa smakuje więc prawie tak samo jak kawa z kofeiną.

źródło: http://www.prima.com.pl/pl/Retail/SwiatKawy/NajczesciejZadawanePytania/NajczestszePytania.htm

1 komentarz:

Bienio pisze...

Taka też może bardzo dobrze smakować, ja staram się też wprowadzać taką do swojej diety:) Sklep https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_KAWA-BEZKOFEINOWA-476.html ma duży wybór różnych kaw