
By mieć pewność, że napój przyrządzony z kawy będzie apetyczny i wyjątkowy, należy zaopatrywać się w nią w sklepach specjalizujących się w jej sprzedaży. Najlepiej kupować kawę świeżo paloną. Najlepszym sposobem jest kupowanie kawy w ziarnach i zmielenie jej w domu. Wówczas cały jego aromat olejków zostaje w kawie. O świeżości ziarna świadczy pianka, która powstaje tuż po zalaniu go wrzątkiem. Kawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym, suchym pojemniku, najlepiej w chłodnym miejscu (lodówka). Kawę zalewamy świeżym wrzątkiem (wodą źródlaną). Znane są różne sposoby zaparzania kawy:
1. grubozmieloną kawę zalewamy w dzbanku, przykrywamy spodkiem, nakrywamy ściereczką lub ocieplaczem, odstawiamy na 5-6 minut, aby naciągnęła
2. do parzenia w filtrze nadaje się kawa o średniej grubości zmielenia
3. w czajniczkach kropelkowych, które składają się z 3 części: czajniczka, sitka, nastawki; średniozmieloną kawę wkłada się do filtra, górną część zalewa się wodą, która przepływa przez sitko
4. przy próżniowym parzeniu używamy kawy średniozmielonej
5. do kawy parzonej po turecku - w tygielku - najlepsza jest drobnozmielona
źródło: http://www.oxalis.pl/oherbkaw/kawa.htm
1 komentarz:
Dla mnie duże znaczenie w przygotowywaniu kawy ma wybór odpowiedniej filiżanki. Zależy on oczywiście od rodzaju kawy. I tak w sklepach znajdziemy filiżanki do latte, espresso, czy cappuccino https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki. Dobrze dobrana filiżanka sprawia, że każda chwila spędzona na degustacji ulubionego napoju jest pełna uroku oraz elegancji.
Prześlij komentarz