niedziela, 2 grudnia 2007

Kawa trzepana

Składniki:
- kawa rozpuszczalna - ok 2. łyżeczki lub wiecej,
- mleko skondensowane,
- cukier - troche więcej niż zwykle.

Jak przyrządzić?
Do shakera (lub słoika) wsypujemy kawę, dosypujemy dość dużo cukru, dolewamy tak z 2 cm. (od dna) mleka i trzepiemy. W tym czasie woda sie gotuje. Jak uznamy, że jest wystarczająco dużo pianki, wlewamy do kubka i zalewamy wodą (gorącą, ale nie wrzącą). Można też nie zalewać wodą tylko od razu wyjeść piankę z shakera :)

Potrzebne przybory:
Shaker (lub słoik).

Jak podawać?
Tak żeby jak najłatwiej było wyjeść pyszną piankę;)

Uwagi:
Można użyć zwykłego mleka, ale wtedy w słoiku raczej nie utrzepiemy żadnej pianki. Najlepsza z tego wszystkiego jest pianka o ile jest słodka, wiec nalezy dodac zanim sie wytrzepie odpowiednio cukru, bo jak sie pozniej probuje wymieszac to znika:(

Smacznego życze;)

Brak komentarzy: