niedziela, 2 września 2007

Mokka

Najlepiej przyrządzać z kawy:
Arabica Santos z Brazylii, Arabica Djimmah, Arabica Mocha z Etiopii, Arabica Plantation A z Indii, Arabica AA Plus Superstar z Kenii, Arabica Excelso, Arabica Pensylvania z Kolumbii, Arabica Andes z Peru
Mokka jest klasyczną kawą czekoladową. Tradycjonaliści uważają, że należy ją parzyć wyłącznie z kawy etiopskiej, a najlepsza z nich to Arabica Mocha. Składa się na nią 1/3 espresso, 1/3 gorącej czekolady i 1/3 gorącego spienionego mleka. Wszystkie składniki łączymy w filiżance. Można zaszaleć i przybrać bitą śmietaną (wtedy mleko nie musi być spienione). Na końcu posypujemy kakao. Mokka najlepiej smakuje słodka, dlatego warto pamiętać o podaniu cukru.

źródło: http://www.coffea.pl/jak_zaparzyc2.php?typ=kawy_deserowe&nazwa=mokka

1 komentarz:

Unknown pisze...

Co ty tu wypisujesz, Mokka to kawa parzona w ekspresie próżniowym inaczej zwanym Włoskim.
Kawa tak parzona jest "gęsta" bardzo aromatyczna
http://en.wikipedia.org/wiki/Moka_Express
Podobnie działają tanie ekspresy pseudo ciśnieniowe, nie maja one pompy i cienienie wytwarzane jest przez podgrzanie wody (ok 3-4 BARy, te z pompą wytwarzają od 9 do 15 BAR)
To tyle na temat parzenia, bo tak naprawdę to Mokka jest to nazwa gatunku kawy Etiopskiej (nazwa pochodzi od nazwy portu)
Pozdrawiam i smacznego ;)