czyli zima w środku lata... i lata :-)
Kawa mrożona
4-6 łyżeczek drobno zmielonej kawy
2 szklanki wody
1-2 łyżki cukru
1/2 szklanki śmietanki kremowej
Zmieloną kawę zaparzamy wrzącą wodą. Po zaparzeniu odcedzamy, słodzimy i studzimy (sporo tych... jakże męczących czynności... :-)). Śmietankę z cukrem ubijamy na puszystą pianę, najlepiej w mikserze. Przestudzoną kawę wstawiamy do zamrażalnika, by mocno się oziębiła, a nawet częściowo zamroziła, w końcu to ma być mrożona kawa. Nakładamy do filiżanek, a na wierzchu dekorujemy bitą śmietaną. Bitą śmietanę możemy również podać w osobnym naczynku:-)
Kawa mrożona z lodami
Przepis na 4 filiżanki mocnej kawy
8 łyżeczek czubatych mielonej kawy
4 kieliszki koniaku
bakalie lub świeże owoce (truskawki, wiśnie, pomarańcze, ananas itp.)
15 dag bitej śmietany
4 gałki lodów
Zaparzoną i przecedzoną kawę mieszamy z koniakiem (coraz fajniej... i drinkowo) i mrozimy. Przygotowujemy pucharki lub inne garnki. Na dnie każdego układamy we wzorki francuskie lub inne łowickie owoce lub bakalie. Do kawy wkładamy gałkę lodów, posypujemy orzechami. Przybieramy bitą śmietaną, którą możemy użyć również do innych cełów... np. zrobić sobie stok narciarski.. oczy...wiście, następnie posypujemy tartą czekoladką. Poda...jemy ze słomką. :-)
Kawa mrożona z żółtkami
3-6 łyżeczek drobno zmielonej kawy
1/2 -1 szklanki mleka
1-2 żółtka
kawałek wanilii
Zmieloną kawę zaparzamy wrzącą wodą, odcedzamy i studzimy. Mleko zagotowujemy z wanilią. Żółtka (u)bijemy do białości i zaparzamy wrzącym mlekiem, ubijając doda...jemy napar kawy. Studzimy i mocno schłodzamy, najlepiej w zamrażalniku. Lekko zamrożoną kawę nakładamy do filiżanek. Do kawy możemy podać... wiadomo :-) bitą śmietanę w osobnym naczyniu, np. ukształtowaną w fantazyjne i finezyjne wzory i kolory.
Kawa mrożona z bananem
1 dojrzały banan
1,5 filiżanki zimnej, mocnej kawy
3 łyżki stołowe cukru
1 filiżanka lodów waniliowych
Banana miksujemy ręcznie... 3mając mikser oczy...wiście z kawą i cukrem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy lody i... znowu miksujemy. Teraz to już tylko pozostaje nam rozlać do filiżanek. :-)
Kawa mrożona w maszynce do lodów lub mikserze (Caf-galc)
5 dag kawy naturalnej drobno zmielonej
10 dag cukru
1 szklanka śmietanki kawowej
1 szklanka bitej śmietanki kremowej
Zmieloną kawę zaparzamy wrzącą wodą (3 szklanki), następnie przecedzamy płyn, potem mieszamy z cukrem i mocno oziębiamy (szczęk szczęk... ale zimno... aż zęby szczękają :-)). Do zimnego naparu wlewamy śmietankę i kręcimy jak lody (jednym z tym kręceniem wychodzi lepiej... innym... nos się wydłuża:-)). Gdy wytworzy się krupiasta i niezupełnie zamrożona masa, nakładamy do szklaneczek (i... na zdrowie :-)), przybieramy bitą śmietanką i natychmiast poda...jemy :-)
Kawa mrożona (stary przepis)
Pół funta kawy mokka sparzyć czterema szklankami wrzącej wody - sypiąc kawę w woreczek płócienny, włożony w porcelanową wazę, parzyć po cztery łuty, każdą część oddzielnie jedną szklanką, inaczej źle się sparzy; można nawet trochę więcej wody dodać, aby samego wyskoku kawy było cztery szklanki. Dwadzieścia cztery żółtek rozbić z dwoma funtami cukru miałkiego bardzo silnie, pół garnca zwyczajnej śmietanki zagotować, wrzuciwszy całą laskę połamaną wanilii, tę zagotowaną szklanką zaparzyć powoli ubite żółtka, które nigdy się nie zwarzą, wlawszy uprzednio łyżkę zimnej śmietanki w jaja. Gdy cała śmietanka dobrze z jajami wymieszana, wlać owe cztery szklanki wyskoku kawy, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Czynność tę robi się przed południem w dzień przyjęcia, na którym chcemy podać kawę. Wieczorem, około godziny 6 lub 7 wziąć kwartę kremowej śmietanki, ubić, wymieszać z przygotowaną masą kawową, włożyć w puszkę porcelanową, umieszczoną w kuble z lodem, zakręcić z kwadrans tą puszką, zostawić na godzinę, znów otworzyć, wymieszać łyżką osiadłą na ściankach puszki masę, znów zakręcić z dziesięć minut, a powtórzywszy to dokładnie jeszcze raz, będziemy mieli wyborną kawę mrożoną na osób 50 najmniej, kawę przeparzoną, dosypawszy parę łyżek świeżej, zagotować raz na ogniu, a będziemy jeszcze mieli wyborną kawę do podania kolacji. Puszkę porcelanową z lodem dostarcza każda cukiernia, gdzie się robi zwykle obstalunki.
źródło: http://idnetuniacafe.republika.pl/mrozonka.htm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz