
Arabica Santos z Brazylii, Arabica Monsoon Malabar i Arabica Plantation A z Indii, Arabica Blue Mountain z Jamajki, Arabica AA Plus Superstar z Kenii, Arabica La Pastora Dotta Tarrazu z Kostaryki, Arabica Maragogype Barranca Honda z Meksyku, Arabica Fine Quality z Tanzanii
Typowo włoski rodzaj kawy. Nazwa Cappuccino pochodzi od nazwy zakonu kapucynów, a raczej od spiczastego kaptura w habicie, który przypomina czubek pianki w filiżance. Kawę przyrządza się dodając do klasycznego espresso parowanego mleka. W domowych warunkach można zastąpić kawę espresso kawą zaparzoną po francusku lub esencjonalną kawą z dzbanka. Najważniejsze jest zachowanie proporcji: 1/3 espresso, 1/3 mleka, 1/3 mlecznej piany. Aby pianka była puszysta i stojąca najlepiej po wlaniu mleka do kawy nałożyć ją łyżeczką. Przed podaniem kawę można przybrać odrobiną kakao lub tartej czekolady. W przypadku Cappuccino istnieje wyjątek od zasady podawania kawy w gorących filiżankach, przy tej kawie lepiej by filiżanka do której nalewamy napar miała temperaturę pokojową. Przy zimnych ściankach filiżanki pianka będzie się dłużej utrzymywała na kawie.
Włosi rozróżniają kilka sposobów serwowania kawy Cappucino. W zależności od upodobań proszą o Cappuccino senza schiuma (bez pianki), Cappuccino chiaro (z mniejszą ilością kawy a większą ilością mleka), Cappuccino scuro (z mniejszą ilością mleka).
Spienianie mleka
Niemal wszystkie dobrej jakości ekspresy ciśnieniowe mają specjalną końcówkę do spieniania mleka (parowania) lub rodzaj przystawki spieniającej automatycznie. Mleko należy nalać do pojemnika lub bezpośrednio do filiżanki. Następnie koniec dyszy umieścić około 0,5 cm pod powierzchnią mleka i odkręcić zawór pary. Gdy mleko się podgrzeje i spieni można połączyć je z gorącą esencjonalną kawą.
Wielbiciele kawy, którzy nie posiadają ekspresu z parą wodną mogą spienić mleko używając innych przyrządów. Najprostszym sposobem jest użycie zwykłej trzepaczki i pojemniczka z nierdzewnej stali. Mleko należy podgrzać (nie zagotować) i ubić pianę.
Aktualnie na rynku pojawiły się małe i poręczne mikserki przeznaczone specjalnie do spieniania mleka. Takim przyrządem można ubić nawet bardzo wysoka pianę.
źródło: http://www.coffea.pl/jak_zaparzyc2.php?typ=kawy_z_mlekiem&nazwa=cappucino
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz