poniedziałek, 9 lipca 2007

Uprawa kawy


Owoce kawowca są podobne do wiśni. Ale nie owoce są tu interesujące, ale ich pestki. Dojrzałe owoce mają kolor ciemnoczerwony, ich miąższ jest słodki i zawiera zwykle dwa ziarenka okryte twardą łuską - tzw. pergaminem, pod którym jest jeszcze wewnętrzna osłonka zwana srebrną skórką. Dojrzewają ok. 9 miesięcy.

Drzewko kawowca ma ciemnozielone błyszczące liście rosnące parzyście. Drzewo zaczyna owocować po 4-6 latach od zasadzenia. Zwykle jest przycinane do wysokości 2m dla ułatwienia zbiorów. Na jednym drzewku mogą równocześnie występować dojrzałe i niedojrzałe owoce przez cały rok. Jego delikatne białe kwiaty mają zapach podobny do pomarańczy.

Kawa wymaga specjalnych warunków, dlatego uprawiana jest głównie wokół równika.
Drzewa te nie mogą stać w pełnym słońcu, dlatego koło nich sadzi się wyższe drrzewa lub palmy, aby dawały cień. Nie toleruje również bardziej niskich temperatur oraz wahań poziomu opadów.

Pierwsze zbiory są po 5-7 latach od zasadzenia drzewa. Zielone ziarna kawy pakowane są w worki po 60 kg (taka jest ustalona norma na pakowanie kawy na plantacjach)

Główni producenci kawy:
- arabika: Kolumbia (100%)
- robusta: Wietnam (100%)

źródło: http://www.caffeprego.pl/?strona,doc,pol,glowna,1398,0,342,1,1398,ant.html

Brak komentarzy: