
Kawowce rosną w klimacie tropikalnym charakteryzującym się dużymi opadami, nie tolerują mrozów. Uprawa najlepiej udaje się na zboczach gór od 1200 do 1700 m n.p.m. Wszystkie gatunki z rodzaju Coffea są roślinami drzewiastymi: niektóre z nich to małe krzewy, a inne to drzewa osiągające wysokość 10 metrów. Dwa podstawowe gatunki botaniczne kawy, to popularnie zwane: Arabika i Robusta które dają znakomitą większość kaw (95%).
Arabika to najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy. Rośnie dziko w Etiopii, uprawiana jest na wyżynach Brazylii i Kolumbii, w Indiach i Afryce Równikowej, na Jawie, Sumatrze oraz Karaibach. Ziarna Arabiki są podłużne, zielonkawe i mają jasną, prostą bruzdę. Dają napar łagodny, aromatyczny, lekko kwaskowaty (ale nie kwaśny), niekiedy z posmakiem czekoladowym, korzennym lub często owocowym.
Robusta, którą odkryto dopiero w XIX wieku, rośnie i owocuje szybciej niż Arabika. Robusta jest bardziej odporna na warunki klimatyczne, można ją więc uprawiać w niższych i łatwiej dostępnych partiach gór. Rośnie w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Ziarna Robusty mają zółto-zieloną barwę. Są z reguły mniejsze i bardziej owalne od ziaren Arabiki. Zawierają więcej dwa razy więcej kofeiny w stosunku do Arabiki - mają ostry, gorzkawy smak.
Arabika to najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy. Rośnie dziko w Etiopii, uprawiana jest na wyżynach Brazylii i Kolumbii, w Indiach i Afryce Równikowej, na Jawie, Sumatrze oraz Karaibach. Ziarna Arabiki są podłużne, zielonkawe i mają jasną, prostą bruzdę. Dają napar łagodny, aromatyczny, lekko kwaskowaty (ale nie kwaśny), niekiedy z posmakiem czekoladowym, korzennym lub często owocowym.
Robusta, którą odkryto dopiero w XIX wieku, rośnie i owocuje szybciej niż Arabika. Robusta jest bardziej odporna na warunki klimatyczne, można ją więc uprawiać w niższych i łatwiej dostępnych partiach gór. Rośnie w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Ziarna Robusty mają zółto-zieloną barwę. Są z reguły mniejsze i bardziej owalne od ziaren Arabiki. Zawierają więcej dwa razy więcej kofeiny w stosunku do Arabiki - mają ostry, gorzkawy smak.
źródło: http://company.tchibo.de/corweb/servlet/content/114132/startpage_poland/Products/food/coffeeknow-how/uprawakawy.html;jsessionid=405D17BCAE4F7D314F64BFB9209CD9CD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz