Na wstępie podajemy krotki przepis przyrządzania, stosowany dla turystów:
Już kocołek zastawiła, wodę w nim gotuje
I ze żëta spôloné kawę w nię wsëpuje.
Kładze w wszëtko cykoryji spore sztérë grupë,
Potem fusë dużą łëżką zmnieszywô do kupë.
Téj nę brëjkę leje w dzbanék i zaléwô mléciem,
Wszëtko jidze jij od ręki , żëwo i ze szëciem.
W ten sposób z szykiem a łatwo przygotowaną brejkę, jak widać niekosztowną, można pić bez żadnych wstrząsów na śniadanie. Zaleca się jedna k małe sprzeniewierzenie systemowi kaszubskiemu i dodanie do brejki cukru. Natomiast ostrzegamy przed „elegancką” kawą po kaszubsku, podawaną przy bardziej uroczystych okazjach. Wprawdzie surowiec jest tam szlachetniejszy (prawdziwa kawa), ale proporcje zawodzą i efekt jest ten sam: brejka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz