piątek, 4 stycznia 2008

Kawa z kardamonem i likierem pomarańczowym

- rozgrzewa i dodaje energii nawet w chłodne dni.

Składniki (porcja dla 1 osoby):
  • 100 ml bitej śmietany
  • 3 zielone strączki kardamonu
  • 1 pomarańcza
  • 1 jedna łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki likieru pomarańczowego
  • 200 ml mocnej kawy, zaparzonej w ekspresie HD7960 Philips
Używając ręcznego miksera ubij śmietanę, aż będzie średnio gęsta. Rozetnij kardamon, usuń czarne nasionka i wyrzuć łupinki. Rozgnieć ziarna, dodaj do nich brązowy cukier i likier pomarańczowy, a następnie wymieszaj w żaroodpornym kubku. Wlewaj do niego kawę, zostawiając 3 cm wolnego miejsca od brzegu szklanki. Dobrze wymieszaj i poczekaj aż składniki się połączą. Następnie wlej delikatnie bitą śmietanę na górę kawy i udekoruj startą skórką z pomarańczy.

Brak komentarzy: