Bardzo drobno zmielona kawa.
Specjalne aluminiowe lub stalowe naczynie z podwójnym sitkiem na dnie i przykrywką.
Specjalne aluminiowe lub stalowe naczynie z podwójnym sitkiem na dnie i przykrywką.
Sposób parzenia:
Naczynie nakładamy na filiżankę. Wsypujemy kawę i zalewamy gorącą (ale nie wrzącą!) wodą. Przykrywamy i czekamy przez chwilę, aż kawa przesączy się do filiżanki (im tłustsza lub drobniej zmielona kawa, tym dłużej pozostanie w naczynku i nabierze mocniejszego aromatu). Po zaparzeniu można do kawy dodać cukier lub mleko.
Naczynie nakładamy na filiżankę. Wsypujemy kawę i zalewamy gorącą (ale nie wrzącą!) wodą. Przykrywamy i czekamy przez chwilę, aż kawa przesączy się do filiżanki (im tłustsza lub drobniej zmielona kawa, tym dłużej pozostanie w naczynku i nabierze mocniejszego aromatu). Po zaparzeniu można do kawy dodać cukier lub mleko.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz